Oikea motivaatio voi olla vain sisäistä

Sisäinen valo, sisäinen vahvuus, sisäinen motivaatio, Liekki Coaching

Jokaisessa meissä on valtavasti luovuutta ja voimaa, jonka kuuluu saada loistaa!

Inspiroiduin kirjoittamaan tämän tekstin extempore, kun sain luurin korvaani puhelinmyyjältä. En halunnut ostaa tuotetta ja selitin miksi. Myyjä huokaisi syvään ja luovutti nopeasti. ”Tuut tuut”. Tunsin hänen turhautumisensa lankoja pitkin ja mietin, miten hän voi työssään.

Sisäisen motivaatio on yksi lempiaiheistani valmennuksessa. Yritykseni ideologia ja nimi Liekki nojaavat tähän aiheeseen. Sisäisen motivaation ymmärtäminen ja arvostaminen niin yksilön omassa elämässä kuin osana työyhteisöä, ovat yritykseni missio.

”Olen sitä mieltä, että loppujen lopuksi motivaatio voi olla vain sisäistä. Jos motivaatio on noin sanottua ulkoista motivaatiota, ei se ole oikeasti motivaatiota. Ei ainakaan siinä tarkoituksessa, mitä motivaatio sanalla yritetään mielestäni ilmaista.”

Motivaatiosta on olemassa useita erilaista teorioita ja sitä on tutkittu psykologiassa kautta aikojen. Sisäinen motivaatio nousee puheenaiheeksi yhä useammin ja nykyisin siihen voi törmätä jo myös yritysmaailmassa. Yksilötasolla olemme jo aika hereillä siitä, että elämää voi elää täydesti vain kuuntelemalla omaa sisintään, mutta yritysmaailmassa on aihetta kohtaan vielä pelkoja. Yleisin lienee pelko kontrollin menettämisestä.

Olen sitä mieltä, että loppujen lopuksi motivaatio voi olla vain sisäistä. Jos motivaatio on noin sanottua ulkoista motivaatiota, ei se ole oikeasti motivaatiota. Ei ainakaan siinä tarkoituksessa, mitä motivaatio sanalla yritetään mielestäni ilmaista. Ulkoinen motivaatio on muiden ihmisten sekä oman egon miellyttämistä eli paljolti omien pelkojen ja uskomusten kautta toimimista. Toiminta on meissä yleensä hyvin alitajuntaista, joten emme ole useinkaan tietoisia miksi teemme jotain, mitä teemme. Kipinä motivaatioon voi kyllä tulla ihmiselle ulkoa, mutta sen on resonoitava sisäisen motivaation kanssa, jotta se muuntuu ihmisessä oikeaksi motivaatioksi.

Sisäinen motivaatio yrityksen vahvuutena

Kaikki eivät vielä ole sisäistäneet mitä sisäinen motivaatio on ja siksi sitä haetaankin joskus ulkopuolelta, valmiissa paketeissa. Vielä näkee valmennuksia ja koulutuspäiviä, joissa henkilökuntaa halutaan ”motivoida”. Koulutuksessa tarjoillaan kaikille samaa innostusta samalta tarjottimelta ja sitten ihmetellään miksi henkilöstön innostus lopahtaa niin pian, ettei muutosta oikeasti tapahdu. Joskus näkee myös rekrytointi-ilmoituksia, joissa etsitään motivoivia esimiehiä.

”Motivoitunut ihminen on luonnostaan luova. Mikä yleensä johtaa uusiin innovaatioihin sekä tuo enemmän rahaa viivan alle.”
Liekki Coaching, sisäinen motivaatio

Uskallammeko me antaa kaikkien loistaa omana yksilöllisenä itsenään? ©sofia amberla

Sisäisessä motivaatiossa lähdetään siitä oletuksesta, että motivaatiota ei voi antaa toiselle. Siinä yritys, johtajat ja esimiehet toimivat mahdollistajina, innostajina ja tukijoina sille, että työntekijät saavat tehdä työnsä niin, että se tukee heidän omaa sisäistä motivaatiota, kehitystä ja näin ollen myös luovuutta. Esimies on silloin tärkeässä roolissa myös luottamuksen rakentajana, jotta työntekijä uskaltaa ottaa vastuuta itse ja kehittyä sekä kehittää työtään. Motivoitunut ihminen on luonnostaan luova. Mikä yleensä johtaa uusiin innovaatioihin sekä tuo enemmän rahaa viivan alle.

Yrityskulttuurissa, jossa arvostetaan sisäistä motivaatiota, on vahva luottamus yrityksen ja työntekijöiden välillä. Siihen kuuluu usko, että yrityksen menestys tulee aidosti motivoituneista työntekijöistä, ja siihen, että palkatut työntekijät ovat luottamuksen arvoisia.

Raha ja sisäinen motivaatio

Rahaa on usein pidetty parhaana porkkanana sekä vaikuttimena työtyytyväisyyteen ja menestykseen. Ja toki se vaikuttaa paljon kaikkeen, koska kuuluu yhteiskunnassamme perusturvallisuuden tukirankaan, mutta raha ei itse asiassa kuulu sisäisen motivaation lähteisiin. Sen sijaan vaikkapa ylpeys ja itsetunto kuuluvat. Raha on ulkoinen tekijä, jolla pidetään perustarpeista huolta ja voidaan saavuttaa jotain, joka on tärkeää. Jos raha ei palvele yksilön sisäistä motivaatiota, se ei toimi porkkanana.

Olen itse ollut keskustelussa, jossa johtaja ihmetteli miksi minä en motivoidu rahasta, jota onnistuminen työssäni minulle toi. Tietysti arvostin korvausta, jota työstäni sain, mutta se ei palvellut kohdallani sisäistä motivaatiota. Minä halusin päästä tekemään uusia asioita, kehittää itseäni ja työtäni sekä tuntea innostusta siinä. Tunsin, että raha ei vienyt minua lähemmäksi noita asioita. Jos niin olisi ollut, olisin todennäköisesti voinut motivoitus työstäni, mutta minun ja yrityksen tavoitteet eivät silloin kohdanneet.

”Toisen sisäistä motivaatiota ei voi eikä tarvitse aina ymmärtää, mutta sen kunnioittaminen onkin se juttu”

Mietitäänpäs vielä hetki rahaa, koska sanoin, että se ei kuulu sisäisen motivaation lähteisiin. Kun ihminen haluaa rahaa, mitä hän oikeasti haluaa? Nimittäin itse raha ei tuo kenellekään hyvää oloa, jos se on vain paperia ja koodia pankkitilillä. Raha on tietysti tärkeää, koska ilman sitä on haastavaa selvitä, mutta itsenään se ei sytytä. Jos se mitä sillä rahalla saa, johtaa oikean motivaation luokse, yhdistelmä toimii. Ja se ei ole se auto tai talo, minkä sillä rahalla voi ostaa. Sillä auto ja talokin ovat nimittäin ulkoisia tekijöitä, jotka eivät ole sisimmässä kiinni. Se rahalla auton tai talon ostanut ihminen, voi oikeasti haluta esimerkiksi parempaa itsetuntoa, yksityisyyttä, kunnioitusta, turvallisuutta, vapautta tai vaikkapa kontrollin tunnetta elämäänsä.

yksilöllisyys

Jokaisen”cup of tea” on erilainen.

Joku haluaa mahtua perheen ja lemmikkien kanssa paremmin autoon tai taloon ja silloin uusi hankinta tulee myös toisille näkyvään tarpeeseen. Silloin ihminen voi haluta sisäisesti vaikkapa mukavuutta ja helppoutta sekä tuottaa iloa ja onnea läheisilleen sekä kokemuksen onnistumisesta itselleen. Tai jotain ihan muuta, mutta ideasta saa jo varmasti kiinni. Auto ja talo ilmentävät kaipaamiamme tunteita ja tarpeita. Joku suuren perheen omaava, voikin talon tai auton sijaan haluta vaikka suuremman veneen, joka taas tuntuu talon ostajasta aivan järjettömältä, koska tarve ei ole hänelle näkyvä. Veneenostajasta investointi on taas paras mahdollinen, koska se tukee hänen sisäistä motivaatiotaan. Toisen sisäistä motivaatiota ei voi eikä tarvitse aina ymmärtää, mutta sen kunnioittaminen onkin se juttu.

Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja -kirjassa, Frank Martela kertoo tarinan pojasta, joka tykkäsi nurmikon leikkaamisesta. Poika parturoi kotitalonsa nurmikon viimeisen päälle ja silmin nähden nautti siitä. Isä huomasi pojan intohimoisen suhteen nurmikon leikkuuseen ja sanoi maksavansa tälle rahaa työstä. Pojan innostus nurmikon leikkaamiseen lopahti siihen. Raha tavallaan pilasi pojan sisäisen motivaation, joka hänellä oli alun perin nurmikon leikkaamista kohtaan. Se mikä pojan sisäinen motivaatio oli, me voimme vain arvailla. Se saattoi olla vaikkapa ylpeyden ja hyvänolon tuottaminen vanhemmilleen ja sitä kautta itselleen, tai se, että hän näki heti kätensä jäljen pihalla? Ehkä hän piti järjestelmällisyydestä ja siisteydestä?

Jos vähän virittäydymme asiaan, voimme varmasti muistaa jokainen jonkinlaisen tilanteen tai tunteen omasta elämästämme, milloin joku kiva juttu ei enää ollutkaan niin kiva. Mitä silloin tapahtui?

”Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ihmiset, jotka saavat oikeasti vaikuttaa työhönsä ja tapaansa tehdä sitä, ovat selkeästi kannattavampia työntekijöitä yritykselle kuin ne, jota valvotaan ja määräillään.”

Koska olen kyseenalaistanut rahan tehoamista porkkanana, lienee paikallaan korostaa sitä, että tietysti työstä pitää maksaa palkkaa ja mieluiten hyvää palkkaa, sehän on koko työsuhteen tärkeä peruspilari. Jos palkka-asiat eivät ole kunnossa, ei ihminen pääse kunnolla loistamaan. Arjen huolet ja perustarpeet vievät silloin liikaa tilaa ajatuksistamme. Raha on tärkeä asia työssä, mutta suurempi into, motivaatio ja tutkitusti myös tulos tulevat kuitenkin siitä, että ihmisten annetaan tehdä asiat luovasti. Tietysti tämäkin vapaus pitää sisällään ammattimaisia rajoja, ohjausta ja johdonmukaisuutta, eikä suinkaan elämistä pellossa. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ihmiset, jotka saavat oikeasti vaikuttaa työhönsä ja tapaansa tehdä sitä, ovat selkeästi kannattavampia työntekijöitä yritykselle kuin ne, jota valvotaan ja määräillään. Minusta tulokset ovat hyvin loogisia.

Sisäinen motivaatio on mahdollisuus yritykselle

Olen muutaman kerran kuullut sanottavan, että ”me ei haluta valmentaa sisäistä motivaatiota, koska työntekijämme voivat huomata motivoituvansa muusta kuin tästä työstä”. Auts. Kuka yritys haluaa pitää palkkalistoillaan muita kuin sisäisesti motivoituneita ihmisiä? Mihin se johtaa pitkällä aikavälillä? Pärjääkö sillä kovassa kilpailussa?

On totta, että kaikkiin töihin ei ole niin helppoa saada motivoituneita työntekijöitä, koska ala ei ole ”hot”, työolosuhteet ovat huonot tai palkka ei ole kohdallaan. Mitä silloin pitäisi tehdä? Ensiksi pitää kai kysyä, mihin yritystä halutaan viedä? Jos sitä halutaan kehittää ja pitää elinvoimaisena, niin seuraavaksi varmasti mietitään miten sinne päästään ja olosuhteita oikaistaan mahdollisuuksien mukaan, työntekijöiden kanssa. Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu missään jähmettymällä paikoilleen ja pelkäämällä. Yritys tarvitsee motivoituneita ihmisiä, joiden kanssa voi rakentaa luovan yrityskulttuurin. Silloin työyhteisö rakentaa innovatiivisuutensa luottamuksen päälle.

”Sisäistä motivaatiota voidaan johtaa ja se voi palvella koko yritystä. Pitkällä aikavälillä se tuottaa myös enemmän tulosta kuin se, jossa motivaatiolle ei ole tilaa.”

Totta kai me voimme tehdä hyvää työtä myös ilman sisäistä motivaatiota jonkin aikaa. Jotkut suoriutuvat työstä, josta eivät pidä jopa varsin mallikelpoisesti kauankin, mutta se ei kuulosta kovin kivalta. Kukaan ihminen ei synny tälle pallolle epäluovana. Kaikki ovat luovia ja lahjakkaita. Joidenkin kohdalla osuu vain se oikea työ, jossa juuri heidän sisäinen motivaatio voi hyvin ja toisten kohdalle sitä ei syystä tai toisesta satu.

sisäinen motivaatio, tiimihenki, Liekki Coaching

Kun ihmiset saavat loistaa ja olla luovia, toimivat tiimitkin paremmin.

Jokainen työpaikka voi olla työpaikka, jossa ihmiset saavat loistaa ja vaikuttaa omaan työhönsä. Kokonaisuus rakentuu pienistä asioista. Sisäistä motivaatiota voidaan johtaa ja se voi palvella koko yritystä. Pitkällä aikavälillä se tuottaa myös enemmän tulosta kuin se, jossa motivaatiolle ei ole tilaa.

Ihmisten yksilöllistä sisäistä motivaatiota ei tarvitse pelätä, päinvastoin: Se kannattaa toivottaa lämpimästi tervetulleeksi, ottaa huomioon työn toteutuksessa ja valjastaa lisäämään näin kaikkien hyvinvointia ja yrityksen menestystä. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin työssä ja sitä kautta sen tuloksiin.

Loppuun vielä kolme perusasiaa, joita ihminen tarvitsee työssään, että sisäinen motivaatio voi loistaa:

  1. Arvostus. Ihmisen pitää kokea olevansa arvostettu omassa työssään, sekä omasta että toisten puolesta ja kokea tekevänsä jotain merkityksellistä.
  2. Vaikuttaminen. Ihmisen pitää pystyä vaikuttamaan työhönsä, tapaan tehdä sitä ja kehittää sitä.
  3. Kehittyminen. Ihmisen pitää nähdä henkilökohtainen kehityspolku työssään ja sen pitää palvella myös hänen sisäistä motivaatiotaan.

Yritykseni Liekki Coaching tarjoaa organisaatioille räätälöityä valmennusta mm. sisäistä motivaatiota vaalivan yrityskulttuurin rakentamiseen. Jos sinua kiinnostaa kuulla teille sopivasta valmennuksesta enemmän, olethan yhteydessä minuun.

Kuuntele itseäsi ja sisäistä liekkiäsi,

Mirva

Edit 25.4. klo 17.55
Kuulin kuntosalilla keskustelun, jossa kuukausikortin ostanut nainen harmitteli kavereilleen, ettei hän ollut käynyt salilla. Hän olikin tullut hakemaan kortilleen jatkoaikaa. Ystävät sanoivat, että ei hätää, me pakotamme sinut salille ja jos et tule, leivot meille rangaistukseksi pullaa. Naiset vitsalivat ja nauroivat leikilleen, mutta keskustelu porautui minun päähäni. Toivon, että nainen löytää saliharjoittelusta tai jostain muusta urheilusta itselleen sopivan tavan treenata ja, että motivaatio urheiluun syttyy hänen sisimmässään ja tuottaa iloa (viimeistään kahden pakotetun kerran jälkeen)… muuten menee kovin pelottavaksi: ”Treenaan, jotta minun ei tarvitse leipoa”.

Mirva Mäki-Petäjä, mentaalivalmentaja, neurocoach, liekki coaching

 

Liekki blogi keskittyy mielenharjoittamiseen valmennuksellisten teemojen ja ajankohtaisten asioiden kautta.

Mirva Mäki-Petäjä on Liekki Coaching Oy:n omistaja ja yrittäjä, mentaalivalmentaja, LCF Life Coach®, Neuro Coach, Mindfulness Coach, ja esikoiskirjailija.

Elämänmuutos – 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa -kirja ilmestyi 10.8. Voit tilata kirjan tästä.